• NIEUWS >

Mag je de autoruit inslaan om een dier te redden uit een wagen bij hitte?

hond in auto

Mag je de autoruit inslaan om een dier te redden uit een wagen bij hitte?

 

De binnentemperatuur in een stilstaande voertuig dat in de zon staat, kan zeer snel oplopen tot 50 graden.

Door een onoplettendheid van het baasje kan het dier al eens vergeten worden in de wagen. En het voertuig wordt al snel een oven op 4 wielen.

De hond kan immers enkel warmte kwijt via zijn voetkussentjes en de tong. Het verliest zeer moeilijk warmte door zijn huis, door zijn vacht. De hond zal dus snel in coma raken en overlijden. Immers bij een hond is een stijging van 2 graden lichaamswarmte al dodelijk. Je kan een oververhitte hond zeer duidelijk herkennen aan een aantal kenmerken: braken, verschijnselen van uitputting en hard hijgen.

Mag je dan als buitenstaander het beestje redden en de autoruit inslaan?

De beste optie is snel de politie te bellen, alleen zij hebben het recht, neen zelfs de plicht, om zich toegang tot het voertuig te verschaffen.

Dierenverwaarlozing is immers een misdrijf, waar je op beboet wordt door de politie.

Kan je niet meer wachten tot de politie aankomst, omdat de situatie voor het dier levensbedreigend dreigt te worden, dan kan je de ‘onweerstaanbare drang’ inroepen.

Dit kan je best al melden aan de politie. Je zal wel een proces-verbaal krijgen voor de vernielingen, maar tot een effectieve boete zal het dan waarschijnlijk niet komen.

Verwittig je de politie niet van je actie, dan kan het anders uitdraaien, en zou je een stevige boete kunnen krijgen.

 

Qualitygarage denkt met je mee.

 

Dini Broothaerts

< TERUG NAAR OVERZICHT