• NIEUWS >

Roken in de auto met kinderen verboden

roken in de auto klein

Roken in de auto met kinderen verboden

De Vlaamse regering heeft besliste dat er vanaf 9 februari 2019 niet meer mag gerookt worden in de auto als er kinderen jonger dan 16 jaar in zitten. Het verbod geldt voor alle gemotoriseerde voertuigen met minstens 4 wielen die meer dan 25 km/uur kunnen rijden. Uiteindelijk zal dit een Belgische wet worden maar voorlopig is dit enkel van toepassing in Vlaanderen. Het verbod is ook geldig voor de elektronische sigaret. Een auto is een kleine en afgesloten ruimte waar de schadelijke stoffen lang blijven in hangen. Kinderen zijn veel kwetsbaarder dan volwassenen aangezien de ontwikkeling van hun longen en luchtwegen nog niet volledig is.

De stichting tegen kanker heeft berekend dat de concentratie van die schadelijke stoffen 27 keer hoger liggen dan wanneer iemand in een huis rookt. Kinderen aan die stoffen bloot stellen is vanaf nu strafbaar met boetes tot 1000 Euro. Hoe de controle hierop zal verlopen is nog niet echt duidelijk.

Gerichte controles hiervoor zijn moeilijk natuurlijk. Maar als een agent het ziet, dan zal een boete zeker volgen. Ik vergelijk het met het bellen achter het stuur, controles langs de baan zullen hier ook niet werken. De regel is hier dan ook : gewoon niet doen! Stel kinderen niet bloot aan dergelijk gevaar. Niet enkel in Vlaanderen is dit verbod er, ook in Nederland en Frankrijk bestaat deze wet al langer.

Frederik Deboodt

< TERUG NAAR OVERZICHT