• NIEUWS >

Welke zijn de vernieuwingen in de wegcode vanaf 1 juni 2019?

verkeersregels 01062019 klein

Welke zijn de vernieuwingen in de wegcode vanaf 1 juni 2019?

Een overzicht:

In hoofdzaak zijn de nieuwe verkeersregels er gekomen om de “zwakke” weggebruiker beter te beschermen.

Zwakke weggebruikers zijn voetgangers, fietsers en gebruikers van elektrische steps.

  • De elektrische steps.

Voortaan is de maximum snelheid van elektrische steps opgetrokken van 18 naar 25 km/h.

Deze maatregel is er gekomen om het verschil tussen de (elektrische) fiets en de steps meer gelijk te laten lopen. Dit zal het verkeer vlotter laten verlopen.

  • Auto’s en fietsers

Auto’s moeten voortaan 1,5 m plaats laten tussen de wagen en de fietser die hij wil inhalen buiten de bebouwde kom. Vroeger was dit slechts 1 m.

Door deze regel nu in te voeren anticipeert men op een volgende regel die later zal ingevoerd worden. Die regel zal ervoor zorgen dat op bepaalde kruispunten de fietsers en de voetgangers tegelijk kunnen oversteken. Het zogenaamd “vierkant groen” . Dit systeem wordt momenteel al getest in Antwerpen. Indien er een positieve evaluatie volgt, zal deze regel ingevoerd worden in het ganse land.

  • Voetgangers

Voetgangers moeten verplicht het zebrapad gebruiken als er een is binnen de 20m. Vóór 1 juni 2019 moest het zebrapad binnen 30 m liggen.

  • Bakfietsen

Ook voor de bakfiets zijn de regels aangepast. Bakfietsen die minder dan 1m breed zijn, worden gelijkgesteld aan een gewone fiets. Zij kunnen dus vanaf nu “gebruik” maken van het onderbord “uitgezonderd fietsen”. In vele eenrichtingsstraten en in sommige voetgangerszones kan je dit bord terug vinden.

  • Kinderen op de fiets

Kinderen tot 10 jaar mogen vanaf 1 juni altijd op het voetpad fietsen. Voordien was dat slechts tot 9 jaar.

 

 

Frederik Deboodt

Bron: VRT

< TERUG NAAR OVERZICHT